02 aprilie 2012

Evidentierea cu rich snippets a informatiilor relevante despre avocati

V-ati intrebat vreodata de ce unele rezultate la cautarile pe Internet contin informatii suplimentare fata de restul rezultatelor returnate de motoarele de cautare? De exemplu, rezultatul pentru un anumit restaurant poate contine informatii suplimentare cu privire la evaluarea utilizatorilor sau gama de preturi practicate. De asemenea, rezultatul pentru o reteta culinara poate conţine o minipoza a retetei, evaluarea data de catre utilizatori, precum si durata totala de pregatire. Nu in ultimul rand, rezultatul pentru un album de muzica poate conţine lista de titluri, durata si legaturile catre paginile cu informatii despre fiecare dintre ele.
Aceste informatii suplimentare poarta denumirea de rich snippets (extrase imbogatite – intr-o traducere pe filiera franceza) si sunt concepute pentru a oferi utilizatorului de Internet o imagine de ansamblu asupra paginii web si a relevantei acesteia in raport de interogarea sa.
Din perspectiva detinatorului paginii web, rich snippets confera o mai buna expunere a rezultatului catre pagina sa, ceea ce, in final, se traduce prin cresterea numarului de vizitatori.
Ce legatura au rich snippets cu avocatii?
Pentru a intelege cum ar putea imbunatati marcajele rich snippets prezenta avocatilor in rezultatele motoarelor de cautare, va invit sa cautati, cu ajutorul motorului de cautare Google, o persoana care are profilul public pe reteaua pentru profesionisti Linkedin. Rezultatul (asumand ca profilul este public si completat corect) iese in evidenta imediat avand, sub titlu, informatii detaliate referitoare la locatie (ie. tara si localitatea), pozitia ocupata/profesia si numele companiei in care activeaza.
Vestea buna este ca nu numai paginile web precum Linkedin pot beneficia de astfel de informatii suplimentare, ci orice pagina care respecta un set minimal de reguli referitoare la marcajele rich snippets. In plus, implementarea rich snippets nu implica schimbari majore ale paginii, putand fi facute de orice persoana care are cunostinte elementare de HTML.
Alegerea unui format
Google recomanda formatul microdata, dar oricare din cele trei formate de mai jos este acceptat (personal, eu gasesc mai usor de folosit microformats):
• Microdata (recomandat de Google)
• Microformats
• RDFa
Odata rezolvata problema alegerii formatului, se pune intrebarea care schema este cea mai potrivita pentru avocati.
Desi exista o schema special gandita pentru Avocati aceasta este una care ii priveste pe avocati din perspectiva formei de organizare in care isi desfasoara activitatea, iar, cel putin in acest moment, Google nu suporta prezentarea de informatii detaliate despre organizatii. Totusi, avocatii “sunt suportati” ca Persoane, astfel ca aceasta din urma schema poate fi folosita pentru paginile web de prezentate (biografiile) avocatilor, putand genera rezultate de genul celor catre profilele Linkedin.
In acest sens, pe langa numele complet al persoanei (ie. avocatul), Google recomanda ca cel putin doua din urmatoarele proprietati sa fie prezente: title/role, affiliation (org) si address (street-address, locality, region, postal-code, and country-name).
In scopul verificarii marcajelor rich snippets si pentru a vedea modul in care acestea vor fi afisate la cautare, Google pune la dispozitie o unealta extrem de folositoare.
Nu va asteptati ca motorul de cautare sa afiseze instantaneu rezultatele cu informatiile suplimentare din marcaje, deoarece este nevoie de o perioada destul de lunga (ie. cateva luni) pentru ca motorul de cautare “sa digere” marcajele si sa le afiseze in rezultate.
In concluzie, chiar daca rich snippets nu influenteaza (deocamdata), in mod direct, algoritmii de rankare pentru paginile web, este evident faptul ca un rezultat la cautare cu mai multe informatii despre un avocat (ie. locatia, pozitia/profesia, firma in care activeaza) imbunatateste semnificativ expunerea acestuia in pagina de rezultate, ceea ce se traduce prin mai multe click-uri catre pagina avocatului sau a formei de organizare profesionala, iar un trafic mai mare, cu siguranta, nu poate fi decat un lucru pozitiv in rankarea paginii web.
De asemenea, este de necontestat faptul ca marcajele rich snippets vor avea o greutate din ce in ce mai mare in viitor, iar cu o tendinta de crestere a autoritatii retelelor de socializare si a blogurile in cautarile pe Internet, marcajele rich snippets pot reprezenta acel mic detaliu care face diferenta intre o pagina de prezentare vizibila pe Internet si una foarte greu de gasit.
Articol scris pentru juridice.ro, 13 martie 2012

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu