01 October 2018

Legislație pentru fotografi. Principalele legi de interes pentru fotografi

Legislație pentru fotografi. De ce e important să verifici informația direct de la sursă!

Aspectele legale sunt deseori ignorate de fotografii din România. Mulți fotografi sunt reticenți în angajarea unui avocat pentru redactarea unui contract. Se ignoră faptul că, la fel ca în alte domenii, este mai ușor și ieftin să previi decât să repari ceva.

Lipsa culturii juridice duce la un fenomen și mai îngrijorător, respectiv acela în care mulți fotografi "apelează la un prieten" sau pun o întrebare pe un forum/grup de fotografie, nepunându-și problema că prin divulgarea informațiilor despre cazul lor își pot compromite strategia dintr-o eventuală negociere/dintr-un litigiu sau că pot primi sfaturi juridice de la persoane fără calificare juridică în domeniul relevant pentru speță (eg. drepturi de autor, protecția vieții private etc.).

De asemenea, am observat în discuțiile de pe forumuri/grupurile foto că fotografii nu verifică informațiile direct de la sursă, adică direct din actele normative. Din această cauză, am publicat și îmi propun să actualizez pe acest site actele normative cu impact în activitatea fotografilor.

Mai jos, principalele acte normative de interes pentru fotografi. De asemenea, foarte multe informații juridice relevante pentru fotografi pot fi găsite utilizând funcția search din acest site.

Dreptul de autor (copyright) în fotografie:   
Acte normative de interes pentru fotografia de stradă, fotojurnalism, portret, filmări și fotografie aeriane etc:
Acte normative de interes pentru fotografii de viață sălbatică (wildlife):
Location: Bucharest, Romania

2 comments ~ Legislație pentru fotografi. Principalele legi de interes pentru fotografi

  1. Probleme drepturi de autor - fotografie: Ce pot sa fac impotriva unui ziar care imi foloseste o poza luata de pe profilul meu de Facebook? Le-am dat mail si nici nu mi-au raspuns.

    ReplyDelete
  2. Buna seara. Doresc sa stiu daca pot fotografia persoana pe domeniul public. Ce lege reglementeaza acest lucru?

    ReplyDelete