Întrebări frecvente (FAQ)

Folosiți formularul de comentarii de mai jos pentru a pune o întrebare la care nu ați găsit un răspuns.

Notă importantă #1: Informațiile din această pagină sunt oferite doar în scop de informare/educare! Prin punerea unei întrebări și primirea unui răspuns de la deținătorul acestui site nu însemnă că se crează o relație de tip client-avocat. Informațiile din această pagină nu suplinesc consultația de specialitate și întotdeauna recomandăm să vă angajați un avocat.

Notă importantă #2: Solicitările de consultanță juridică într-o chestiune punctuală sau orice mesaj în care se divulgă informații cu caracter personal vor fi ignorate și șterse. 

Prin continuarea navigării pe această pagină, declar că am citit și sunt de acord cu notele de mai sus și termenii de utilizare (site)!

8 comentarii:

 1. Ce fel de contract trebuie semnat intre fotograf si un fotomodel?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Conform art. 88 din Legea 8/1996, „consimţământul nu este necesar dacă persoana reprezentată în portret este de profesie model sau a primit o remuneraţie pentru a poza pentru acel portret. De asemenea, existenţa consimţământului se prezumă în condiţiile art. 76 din Codul civil.”
   Art. 76 din Codul civil: „Când însuşi cel la care se referă o informaţie sau un material le pune la dispoziţia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunoştinţă că îşi desfăşoară activitatea în domeniul informării publicului, consimţământul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris.”
   Cu toate aceastea, pentru a fi la adapost de problemele mentionate, intotdeauna este bine sa existe acordul scris al modelului pentru toate utilizarile urmarite de fotograf (eg. social media, portofoliu, expozitii, concursuri etc.), asa-zisul Model Release.

   Ștergere
 2. Buna, as dori sa stiu daca este legal sa scoți la imprimanta poze si comentariile de pe facebook, impotriva mea la tribunal, probe de divort.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Conform art. 33 din Legea nr. 8/1996: "(1) Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: a) reproducerea unei opere în cadrul procedurilor judiciare [...]"

   Ștergere
 3. Salut, Am un Phantom 4 pe care l-am folosit in SUA. Este inmatriculat cu FAA. Mai trebui inmatriculat in Romania?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Conform https://registermyuas.faa.gov/: trebuie sa detii de la FAA acel "N-Number", prin procedura pe hartie: You want to qualify a small unmanned aircraft for operation outside the United States. Cel mai sigur, verifica cu cei de la AACR

   Ștergere
 4. Shutterstock imi retine deja 10% din venituri pentru castigurile obtinute din fotografia de stoc. Intrebarea e daca mai datorez ceva in Romania. As aprecia foarte mult un raspuns care sa-mi elucideze aceasta problema.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Între România și Statele Unite există tratat de evitare a dublei impuneri. În consecință, fotografii români au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România (16%) a impozitului plătit în străinătate (10%). Dovada plății impozitului în Statele Unite se va face cu Form 1042-S (Foreign Person’s U.S. Source Income Subject to Withholding) pus la dispoziție de agenția de stock. Mai multe detalii aici: Impozitarea veniturilor obținute de fotografii și videografii de stock

   Ștergere