Fotografia și legislația din Romania. Pune o întrebare!

Folosiți formularul de comentarii de mai jos pentru a pune o întrebare la care nu ați găsit un răspuns.

Notă importantă #1: Informațiile din această pagină sunt oferite doar în scop de informare/educare! Prin punerea unei întrebări și primirea unui răspuns de la deținătorul acestui site nu însemnă că se crează o relație de tip client-avocat. Informațiile din această pagină nu suplinesc consultația de specialitate și întotdeauna recomandăm să vă angajați un avocat.

Notă importantă #2: Solicitările de consultanță juridică într-o chestiune punctuală sau orice mesaj în care se divulgă informații cu caracter personal vor fi ignorate și șterse. 

Prin continuarea navigării pe această pagină, declar că am citit și sunt de acord cu notele de mai sus și termenii de utilizare (site)!

18 comments ~ Fotografia și legislația din Romania. Pune o întrebare!

 1. Ce fel de contract trebuie semnat intre fotograf si un fotomodel?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Conform art. 88 din Legea 8/1996, „consimţământul nu este necesar dacă persoana reprezentată în portret este de profesie model sau a primit o remuneraţie pentru a poza pentru acel portret. De asemenea, existenţa consimţământului se prezumă în condiţiile art. 76 din Codul civil.”
   Art. 76 din Codul civil: „Când însuşi cel la care se referă o informaţie sau un material le pune la dispoziţia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunoştinţă că îşi desfăşoară activitatea în domeniul informării publicului, consimţământul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris.”
   Cu toate aceastea, pentru a fi la adapost de problemele mentionate, intotdeauna este bine sa existe acordul scris al modelului pentru toate utilizarile urmarite de fotograf (eg. social media, portofoliu, expozitii, concursuri etc.), asa-zisul Model Release.

   Delete
 2. Buna, as dori sa stiu daca este legal sa scoți la imprimanta poze si comentariile de pe facebook, impotriva mea la tribunal, probe de divort.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Conform art. 33 din Legea nr. 8/1996: "(1) Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: a) reproducerea unei opere în cadrul procedurilor judiciare [...]"

   Delete
 3. Salut, Am un Phantom 4 pe care l-am folosit in SUA. Este inmatriculat cu FAA. Mai trebui inmatriculat in Romania?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Conform https://registermyuas.faa.gov/: trebuie sa detii de la FAA acel "N-Number", prin procedura pe hartie: You want to qualify a small unmanned aircraft for operation outside the United States. Cel mai sigur, verifica cu cei de la AACR

   Delete
 4. Shutterstock imi retine deja 10% din venituri pentru castigurile obtinute din fotografia de stoc. Intrebarea e daca mai datorez ceva in Romania. As aprecia foarte mult un raspuns care sa-mi elucideze aceasta problema.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Între România și Statele Unite există tratat de evitare a dublei impuneri. În consecință, fotografii români au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România (16%) a impozitului plătit în străinătate (10%). Dovada plății impozitului în Statele Unite se va face cu Form 1042-S (Foreign Person’s U.S. Source Income Subject to Withholding) pus la dispoziție de agenția de stock. Mai multe detalii aici: Impozitarea veniturilor obținute de fotografii și videografii de stock

   Delete
 5. Daca intr-o fotografie apar mai multe persoane, fotografie facuta intr-un spatiu public (ex: pe strada, intr-un bar, club, etc.), este nevoie de acordul persoanelor care apar pentru a fi publicata?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Daca vreti sa folositi fotografia in scopuri comerciale, iar persoanele sunt subiectul principal al compozitiei, va trebuie acordul lor. Daca compozitia este o panorama, iar subiectele apar intamplator in cadru si nu reprezinta subiectul principal al compozitiei, exista jurisprudenta in sensul ca este permisa publicarea, fara acordul persoanelor care apar in cadru. Cu toate acestea, publicarea nu trebuie sa aduca atingere vietii private a persoanelor care apar in cadru. A se vedea: https://www.dpvue.com/2017/06/publicarea-in-presa-de-fotografii-cu.html

   Delete
 6. Buna ziua,

  Va expun urmatoarea situatie cu care ma confrunt. La botezul fiului nostru, am angajat un fotograf. Ne-a predat pozele, asa cum am convenit. Am fost de acord ca doua poze sa fie folosite de fotograf pentru portofoliul personal. Numai ca zilele trecute ne-am trezit ca poza fiului nostru este folosita, fara acordul nostru, pe niste panouri stradale. Am luat legatura cu fotograful si, spre marea noastra uimire, considera ca el are toate drepurile de autor asupra originalelor, iar noi avem numai asupra copiilor predate. Ce am putea face ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Utilizarea unei opere care conține un portret necesită consimțământul persoanei reprezentate în acest portret. In cazul de fata, este nevoie de acordul parintilor pentru portretul copilului. De asemenea, in cazul de fata inteleg ca este vorba de o lucrare la comanda, caz in care se prezuma ca dvs. detineti drepturile patrimoniale de autor, deci si dreptul de a autoriza folosirea fotografiilor in acele panouri stradale. Nu ati precizat daca exista contract scris sau corespondenta intre parti, caz in care ar trebui vazut exact ce ati stabilit atunci.

   Delete
 7. Drepturi de autor fotografic, dreptul de a poza intr-un loc public: Am voie sa fotografiez o proprietate privata (de exemplu casa, interiorul unei curti, sediul de firma) din strada?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Daca este vorba de un cadru larg (panorama), cel mai probabil da. In restul situatiilor, trebuie analizat in concret situatia, neexistand un raspuns 100% aplicabil pentru toate situatiile. Vedeti si informatiile de aici:LEGISLAȚIE PENTRU FOTOGRAFI. DE CE E IMPORTANT SĂ VERIFICI INFORMAȚIA DIRECT DE LA SURSĂ!

   Delete
 8. Buna ziua. Care este legea fotografiere in spatii publice si articolele care interzic fotografierea anumitor obiective? Imi puteti spune ce lege reglementeaza aceasta activitate? Exista vreun formular tip pentru acordul persoanelor de a fi fotografiate si publicata imaginea lor?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Referitor la formularul-tip, nu exista asa ceva, dar puteti cauta pe Google Model Release sau sa adaptati Acord Model // Model Release (Adult) - în limba română de aici Resurse fotografi

   Delete
 9. Am gasit o colectie de fotografii vechi la un targ de vechituri. Nu cunosc cine este autorul. Pot sa le scanez si sa le public?

  ReplyDelete

Comments are moderated. If you want to promote your blog, try to do it in a smart way. Any external link, unrelated to the subject, will be deleted // [RO] Comentariile sunt moderate. Daca vrei sa-ti promovezi blogul, incearca sa o faci intr-un mod inteligent. Orice link extern, fara legatura cu subiectul, va fi sters.